Magazines

Zou het niet handig zijn om met slechts één tool trackers, advertenties en malware in je hele netwerk te blokkeren? In c’t 11/2022 lees je hoe je met software zoals Pi-hole, Ad- Guard Home en eBlocker in combinatie met een Raspberry Pi zorgt dat je thuisnetwerk reclame en tracker-vrij is.

Nieuwe usb-aansluitingen tot 20 Gbit/s verkorten de wachttijden bij het kopiëren van bestanden en geven ook lichte laptops en mini-pc’s een boost met snellere randapparatuur. Wij testen apparaten en brengen overzicht in de wirwar van specificaties. Verder lees je alles over mini-drones: je mag er zonder vergunning mee vliegen en ze maken indrukwekkende foto’s en video’s. Ook nemen we de eerste grote functie-update van Windows 11 onder de loep. Versie 22H2 maakt Windows 11 visueel wat meer coherent en veiliger, maar het een of ander is op ons wensenlijstje blijven staan.

c't 12/2022

U kunt dit magazine niet bekijken
Waarom moeten kiezen tussen Linux en Windows als je van beide kunt profiteren? In c’t 11/2022 vind je advies en tips hoe je beide besturingssystemen naast elkaar op je pc installeert. Dan heb je altijd de keuze om afhankelijk van de situatie het meest geschikte systeem te gebruiken. Daarnaast lees je hoe je bestanden veilig versleuteld op de pc opslaat en ze toch vanaf beide systemen kunt openen.

Met de stijgende energieprijzen is het handig om je energieverbruik nauwkeurig in kaart te brengen. Met onze test van betaalbare energiemeters vind je het juiste apparaat om energieverspillende apparaten in je huishouden op te sporen. Veel techniekgoeroes kennen artificiële intelligentie bovenmenselijke kwaliteiten toe – en wekken daarmee de (on)nodige angsten op. Om de hoogoplopende discussies te verhelderen leggen we de techniek, de toepassingen en de gevaren uit. Ook lees je hoe je een Raspberry Pi als webcam met bewegingsdetectie kunt inzetten om alles in en rondom je huis in de gaten te houden.

c't 11/2022

U kunt dit magazine niet bekijken
De media richten zich meestal alleen op hoe criminelen het darknet gebruiken. Maar het Tornetwerk biedt in landen zonder vrijheid van meningsuiting vaak de enige ongecensureerde toegang tot internet. In c’t 10/2022 laten we zien uit hoe je voordeel kunt halen uit Tor, waar de grens van de anonimiteit ligt en hoe je Torgebruikers van over de hele wereld kunt beschermen en ondersteunen.

Is je computer te zwak voor bepaalde software? Met onze tips kun je nog steeds probleemloos werken, internetten, en foto’s en video’s bewerken op je ouwe, trouwe pc of Mac. Of mocht je op zoek zijn naar een nieuwe mini-gaming-pc, dan biedt ons bouwvoorstel in broodroosterformaat genoeg performance voor gaming in WQHD-resolutie op het hoogste detailniveau. En heeft je wifi-verbinding een update nodig, dan kun je onze test van Wi-Fi 6 usb-sticks gebruiken om je computer te upgraden met de snelste stick.

c't 10/2022

U kunt dit magazine niet bekijken
De M1-cpu van Apple, en dan vooral de krachtige Max- en Ultra-versies daarvan, geeft veel processors van AMD en Intel het nakijken. In c’t 8-9/2022 onderzoeken we wat de M1 zo krachtig maakt en kijken we of er disciplines zijn waarin de x86-cpu’s van AMD en Intel toch de bovenhand hebben.

Virtuele machines zijn een handige manier om Windows 11 uit te proberen. We hebben getest hoe goed Hyper-V, VirtualBox en VMware Workstation dat doen. Nieuwe Raspberry Pi’s zijn momenteel moeilijk verkrijgbaar en duur. Maar als er nog een ouder model in je la ligt te verstoffen, kun je daarmee makkelijk een mini-robot besturen, een dure usb-ethernetadapter vervangen of een digitale duimstok tot leven brengen.

Voor Linux-systemen zijn er talloze back-uptools verkrijgbaar. Met onze strenge selectiecriteria hebben we er vijf uitgekozen en gekeken wat ze goed doen – en waar ze steken laten vallen.

c't 8-9/2022

U kunt dit magazine niet bekijken
Met de hoeveelheid gevoelige gegevens die je aan allerlei online diensten toevertrouwt, heb je een waterdichte wachtwoordstrategie nodig. In c’t 7/2022 geven we een overzicht van tools om je accounts te beveiligen met sterke wachtwoorden en tweefactorauthenticatie.

We hebben vijf gebruikte smartphones gekocht en van binnen en buiten aan de tand gevoeld, want een tweedehands smartphone is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor je bankrekening. Verder bekijken we de verschillen tussen Windows 10 en 11, en als Windows 11 je niet bevalt, laten we zien hoe je weer terug gaat naar Windows 10.

Bij ssd’s worden de gangbare SATA-ssd’s steeds vaker vervangen door PCIe-versies. We hebben een flink aantal verschillende PCIe 3.0- en 4.0-modellen getest.

c't 7/2022

U kunt dit magazine niet bekijken
In c’t 6/2022 vind je onze grote c’t opslaggids. Daarin lees je alles over diverse opslagtechnieken en kom je te weten welk opslagmedium geschikt is voor welk doel. Je vindt er vergelijkende tests van onder andere ssd's, 2 TB externe usb-schijven, usb-sticks en (micro)SD-kaarten.

Verder kijken we naar hoe Android-smartphones voortdurend met hun fabrikanten en met Google communiceren. Je leest wat je kunt doen om je gegevens beter te beschermen hoe je de privacy van je smartphone optimaliseert. Bij Windows 10 zijn updates een constante bron van vragen en problemen, die kunnen variëren van irritant tot fataal. Met onze gids weet je wat je moet doen als een update weer eens moeilijk doet.

En je vindt in deze editie ook ons bouwvoorstel voor een zuinige en fluisterstille pc met de nieuwe generatie Intel Alder Lake-processors die vier 4K-schermen kan aansturen.

c't 6/2022

U kunt dit magazine niet bekijken
Linux-distributies
Linux-systemen bieden een vrijheid die je van Windows of macOS standaard niet kent. Als je weet waar de distributies zich in onderscheiden, is het makkelijk er een uit te kiezen die het beste aan je behoeften voldoet.

• Python voor iedereen
Ontdek de voordelen van Python en ga er zelf eenvoudig mee aan de slag.

• Slimme rookmelders
Rookmelders redden levens. We hebben zes slimme rookmelders – letterlijk – aan een vuurproef onderworpen.

• iPhone versus de rest
Acht high-end smartphones met net dat beetje extra – en niet eens zo duur.

c't 5/2022

U kunt dit magazine niet bekijken
Rescue-Windows
Met c’t-rescue-Windows voor Windows 10 en 11 kun je allerlei opstartproblemen verhelpen, virussen opsporen, bestanden redden, wachtwoorden resetten of een schijf klonen naar een nieuwe ssd.

• Mediaservers
Presenteer de video’s en mp3’s op je NAS net als bij Netflix of Spotify met de juiste mediaserversoftware.

• 3D-audio en lossless-audio
3D-geluid voor hoofdtelefoons en slimme luidsprekers: hype of de volgende evolutionaire stap in het beluisteren van muziek.

• Z690-boards voor Core i-12000
Moederborden voor de nieuwste generatie Intel-cpu's bieden nieuwe functies zoals PCIe 5.0 en DDR5 RAM.

c't 4/2022

U kunt dit magazine niet bekijken
De optimale pc
Door de komst van Windows 11 is het opeens de vraag of je pc nog wel goed genoeg is. Misschien wordt het toch al tijd om je hele pc eens te upgraden? Met onze tips en bouwvoorstellen stel je de optimale pc voor jou wensen samen.

• Overstappen naar Windows 11
Windows 11 upgraden of installeren is niet moeilijk – maar er zijn wel enkele valkuilen. Wij helpen je deze te vermijden.

• Werken met een cloudserver
Cloudaanbieders zijn er genoeg, maar welke is geschikt voor jou? We testen cloudaanbieders en leggen uit hoe je de servers instelt.

• Arch Linux makkelijk installeren
De leercurve om Arch Linux zelf te installeren is steil. Met de nieuwe installer als leidraad bereik je sneller en veiliger je doel.

c't 3/2022

U kunt dit magazine niet bekijken
Hacking tools
Gevaarlijk, nuttig – of beide? We hebben een reeks hacking-tools uitgeprobeerd die kunnen helpen om vergeten wachtwoorden te achterhalen, bestanden te redden of je netwerk te controleren op beveiligingslekken.

• Raspberry Pi redt je oude hardware
Nog een prima printer of scanner in huis, maar geen drivers? Met een Raspberry Pi geef je hem een tweede leven.

• Security-checklist 2022
Wees hackers een stap voor en houd al je apparaten veilig met onze handige checklist.

• Flexibele multiboot-stick met Ventoy
Met Ventoy verzamel en boot je alle gewenste besturingssystemen met één enkele usb-stick.

c't 1-2/2022

U kunt dit magazine niet bekijken
Doorstarten met Windows 11
Hij is er: de eerste Windows-versie met een nieuwe naam in ruim zes jaar. Wij hebben Windows 11 geïnstalleerd, getest en gekeken wat het te bieden heeft, hoe je kunt overstappen en wat de hardware-eisen daadwerkelijk betekenen.

• Mini-pc’s
Mini-pc’s zijn klein en krachtig, en met onze tips en tests weet je welke de juiste is voor jou.

• Gaming-hardware
Grafische kaarten, gaming-laptops met raytracing en de meest gestelde vragen over gaming-hardware: wij helpen je goed op weg.

• VPN-technieken: werking en verschillen
VPN-aanbieders beloven anonimiteit en veiligheid, maar let op de valkuilen en de verschillen tussen VPN-varianten.

c't | december

U kunt dit magazine niet bekijken
Server op maat
Er bestaan goede argumenten voor een eigen server: maximale snelheid, voorkomen dat je je bestanden bij vreemden stalt, het maakt individuele oplossingen mogelijk en je kunt de nieuwste technieken testen.

• Cpu-overzicht
We ontwarren de wildgroei aan nieuwe processors en zodat jij de optimale cpu vindt.

• ESP-firmware
Met de eenvoudige mark-uptaal ESPHome programmeer je zelf wifi-microcontroller ESP8266 voor al je projecten.

• GPS tot op de centimeter nauwkeurig
Hoe satellietsystemen nauwkeurig genoeg zijn voor autonoom rijden, bezorgdrones en andere toepassingen.

c't | november

U kunt dit magazine niet bekijken
Chromebooks
Chromebooks zijn snel, beschermen je tegen virussen en dataverlies, hebben een lange accuduur – en dat voor een bescheiden prijs. We testen een paar varianten, geven koopadvies en bekijken het software-aanbod voor Chrome OS.

Windows 11
Windows 11 komt er aan! We bekijken de previewversie en laten zien hoe je hem zelf installeert.

Privacychecks voor browsers
Alles over hoe je kunt internetten zonder opdringerige reclame of cookies.

4K-monitoren met USB-C-dock
4K-schermen bieden een haarscherp beeld en met één kabel gebruik je ze als dockingstation.

c't | oktober

U kunt dit magazine niet bekijken
De voor- en nadelen van een Microsoft-account
Sommige mensen willen per se geen Microsoft-account op hun Windows-pc, anderen zouden niet zonder willen. We bekijken de voor- en nadelen ervan, hoe je er beste uit kunt halen – en hoe je Windows zonder account gebruikt.

Raspberry Pi als back-upserver
Met Syncthing op een Raspberry Pi synchroniseer je mappen en back-up je al je apparaten.

Eerste hulp bij internet-uitval
Zo vang je een internetstoring op via het mobiele netwerk en beperk je datavreters.

B560- en Z590-moederborden
Moederborden met B560- en Z590-chipsets bieden een snelle basis voor je nieuwe Intel-cpu.

c't 8 | augustus-september 2021

U kunt dit magazine niet bekijken
Als je beroepsmatig in de IT werkzaam bent, leer je de Raspberry Pi waarderen voor speciale gevallen. Soms vervangt een Raspberry Pi dure technologie en soms vervult hij taken waarvoor geen kant-en-klare oplossingen bestaan. In onze reeks artikelen lees je hoe je van een Raspberry Pi een tool voor IT-beheerders en IT-hobbyisten maakt.

c't 7 | juli 2021

U kunt dit magazine niet bekijken
PCI Express 4.0 zet zich langzaam maar zeker door als de nieuwe standaard voor high-end ssd’s. Maar ssd’s met PCIe 3.0 zijn alles behalve traag. We hebben 13 vlotte ssd's voor je getest. Bovendien kijken we naar ssd’s met zoned namespaces, die hogere capaciteiten en snelheden mogelijk maken.

c't 6 | juni 2021

U kunt dit magazine niet bekijken
Systeemtools maken je werk met Windows makkelijker. Ze helpen je bij het opsporen en oplossen van allerlei problemen en Microsoft heeft zelf bijzonder veel nuttige programma’s die je gratis kunt downloaden. Je leest alles over de nieuwste editie van de populaire PowerToys en Microsofts grootste verzameling systeemgereedschappen: de Sysinternals Suite.

c't 5 | mei 2021

U kunt dit magazine niet bekijken
In de afgelopen maanden is er veel vernieuwende hardware verschenen. Met onze tips vind je de perfecte onderdelen voor jouw droom-pc. We presenteren onze nieuwe bouwvoorstellen voor krachtige maar fluisterstille pc’s die je kunt nabouwen of om inspiratie uit te putten. En met ons grote overzicht van grafische kaarten vind je de beste kaart om te gamen, om video’s te editen of om mee te werken.

c't 4 | april 2021

U kunt dit magazine niet bekijken
Het grote NAS-nummer
Kant-en-klare NAS-apparaten kun je op allerlei manieren gebruiken. Je beschikt daarmee niet alleen over enkele terabytes aan opslag voor je gegevens, maar je kunt een NAS ook inzetten als miniserver. We hebben enkele NAS-apparaten voor je getest, bespreken welk voordeel je uit multigigabit-verbindingen kunt halen en vergelijken de NAS-besturingssystemen zodat je kunt kiezen welk het beste bij jou past.

• c’t-Hackathon
Alles wat je moet weten over cyberbedreigingen.

• Rescue-systeem voor Windows
Je eigen Windows opstart-stick met alles erop en eraan.

• E-mail-clients en strategieën
Met onze test van e-mailclients kies je jouw ideale e-mailprogramma.

c't 3 | maart 2021

U kunt dit magazine niet bekijken
Cyberbendes zitten niet alleen aan achter hooggeplaatste doelwitten, maar achter ons allemaal. Iedereen die dat gevaar licht opneemt, is een makkelijke prooi.

c't 1/2 | januari 2021

U kunt dit magazine niet bekijken