Magazines

De Raspberry Pi is niet alleen leuk speelgoed. We laten zien hoe een Pi als hackertool kan worden ingericht om bijvoorbeeld computers, smartphones of wifi-netwerken aan te vallen. Ontdek zo gaten in je eigen beveiliging. Een luchtiger onderwerp is gamen op Linux. Dat hoeft tegenwoordig namelijk niet zo nodig op Windows. Met onze tips voor het kiezen van de juiste Linux-distributie en praktische tools draaien talloze games vlekkeloos. Verder kijken we in deze c’t naar hoe je een NAS (nog) langer kunt gebruiken. Raken de schijven vol, is het geheugen te krap of de netwerkaansluiting te traag? Veel daarvan kun je verbeteren, zoals we laten zien. Daarnaast lees je in deze c’t onder meer over het energieverbruik van en kwaliteits- en copyrightproblemen rond AI, en gaan we dieper in op de nieuwe standaarden USB4 en Wi-Fi 7.

c't 03/2024

U kunt dit magazine niet bekijken
In het ideale geval hoef je je bij Windows geen zorgen te maken over stuurprogramma’s omdat de meeste worden meegeleverd en de rest via updates komt. Maar zijn ze compleet en werken ze ook optimaal? In c’t 1-2/2024 geven we een overzicht van alles wat met stuurprogramma’s te maken heeft en hoe je problemen ermee oplost. En er is nog meer Windows-nieuws: de functie-update 23H2 voor Windows 11 is verschenen en introduceert een aantal welkome verbeteringen. Ook kijken we in deze editie naar het langst bestaande digitale communicatiesysteem: e-mail. Ondanks de vele historisch gegroeide problemen blijft het een onverminderd populair medium. En mocht je op zoek zijn naar nieuwe, snelle opslag, dan zit je met deze uitgave goed: naast een grote vergelijkende test van 24 actuele ssd’s vind je ook een test van snelle usb-sticks.

c't 01-02/2024

U kunt dit magazine niet bekijken
Soms kunnen harde schijven, sd-kaarten of ssd’s door technische of gebruikersfouten defect raken. Het is niet altijd nodig om direct een professioneel bedrijf in te schakelen om de bestanden terug te halen. In c’t 12/2023 lees je hoe je zelf bestanden kunt redden en herstellen. Daarnaast kijken waarom AI’s zoals ChatGPT nog steeds de nodige onzin uitkramen – en dat blijven doen. Als Windows alleen programma’s mag uitvoeren die je hebt toegestaan, verhoogt dat de bescherming tegen malware enorm. Onze tools helpen je dat in te stellen. En in deze editie vind je ons bouwvoorstel voor een betaalbare gaming-pc, met als doel een voordelige, snelle én stille pc die games zonder haperingen speelt met de hoogste details in full-hd.

c't 12/2023

U kunt dit magazine niet bekijken
Met passkeys kun je snel en veilig inloggen bij webdiensten: zonder wachtwoord, zonder speciale hardware en zonder risico op phishing. In c’t 11/2023 lees je hoe deze wachtwoordopvolger werkt en waar je passkeys kunt gebruiken met je pc, smartphone en tablet. In deze uitgave kijken we bovendien hoe ChatGPT, Midjourney en andere AI-toepassingen nu daadwerkelijk de wereld om ons heen beïnvloeden. Verder kun je met onze nieuwe security checklists in enkele minuten je apparaten beveiligen en een ramp bij een hackaanval voorkomen. En goed nieuws voor gamers die hun geld slim willen uitgeven: zelfs goedkopere processors leveren genoeg prestaties voor actuele games en ze kunnen ook prima krachtige grafische kaarten aansturen.

c't 11/2023

U kunt dit magazine niet bekijken
Het upgraden van een pc bespaart geld, is beter voor het milieu en scheelt ook weer moeite omdat je je installatie niet hoeft te verplaatsen naar een nieuwe pc. Met onze tips in c’t 10/2023 lees je welke maatregelen de grootste prestatieboost geven en we kijken in detail naar alle pc- en laptop-onderdelen die je kunt upgraden. In deze uitgave kijken we ook naar de smarthome-mogelijkheden van de Fritzbox. AVM geeft op dat gebied gas, maar de concurrentie heeft al een paar ronden voorsprong. En wist je dat Windows afsluiten en Afsluiten twee verschillende dingen zijn? En wat zijn Fast Boot, Snel opstarten, Hybrid Standby, Modern Standby en Connected Stand-by precies? We hebben het eens grondig uitgezocht. Ook lees je hoe je met de Midjourney-AI tal van kunststijlen kunt simuleren en hoe je met de juiste invoer een ongeëvenaarde diversiteit aan artistieke stijlen als resultaat krijgt.

c't 10/2023

U kunt dit magazine niet bekijken
Een tweede factor naast je wachtwoord is onmisbaar om accounts te beschermen tegen hackers. Maar cyberaanvallers kunnen tegenwoordig de meeste tweefactor-methoden omzeilen met hackingtools die iedereen kan downloaden. In c’t 8-9/2023 kom je te weten waar je op moet letten en hoe je jezelf beschermt. In deze uitgave nemen we ook dockingstations onder de loep en kijken we welke modellen optimale beeldkwaliteit, snelle usb-aansluitingen en maximaal laadvermogen bieden. Voor iedereen die altijd al heeft willen leren programmeren, geven we tips om aan de slag te gaan en introduceren drie populaire programmeertalen. En wil je af van haperende video’s of vastlopende videoconferenties door een trage wifi- of powerline-verbinding, leg dan je eigen ethernet-netwerk aan. Daarmee haal je de optimale snelheid uit je internetverbinding en bespaar je de aanschaf- en energiekosten van een mesh-systeem.

c't 08-09/2023

U kunt dit magazine niet bekijken
Of het nu gaat om een pc voor kantoortaken, een compacte pc om te gamen of om als mediacentrale in te zetten: er is altijd wel een mini-pc te vinden die deze taak kan vervullen. In c’t 7/2023 hebben we een reeks mini-pc’s getest en lees je waar je bij het kopen op moet letten. In deze uitgave duiken we ook in de wereld van de 3D-printers, hoe je kunt besparen op materialen en wat je ermee kunt doen, ook als je zelf geen 3D-printer in huis hebt. Ook lees je over het support-einde van Windows 10 dat er sneller aankomt dan je denkt, en hoe dat ertoe kan leiden dat een gigantische hoeveelheid prima werkende pc’s bij het grofvuil terechtkomen. Bovendien leunen we richting the dark side en kijken we of je ChatGPT ook als hacking-tool kunt inzetten en of AI een nieuwe bedreiging vormt.

c't 07/2023

U kunt dit magazine niet bekijken
Mesh-wifisystemen beloven snel draadloos internet door het hele huis. In c’t 6/2023 bespreken we wat een mesh precies is en hoe je dat effectief installeert. Ook stellen we zes populaire meshkits met Wi-Fi 6 op de proef. Verder belichten we een viertal VPN’s voor kleine werkgroepen met elegante client-to-client-verbindingen. Voor de lastig verkrijgbare Raspberry Pi bieden we een overzicht van alternatieven en vier concrete projectideeën. En met ons nieuwe c’t-KeyFinder-script lees je de sleutels van al je Windows-installaties uit, voor een herinstallatie, back-up, inventarisatie of gewoon omdat Microsoft dat niet leuk vindt.

c't 06/2023

U kunt dit magazine niet bekijken
Met gevaarlijke en buitenissige tools stellen hackers de veiligheid van computers, smartphones en routers op de proef. In c’t 5/2023 vind je een overzicht van de interessantste hacking-gadgets en laten we zien hoe een aanval in de praktijk wordt uitgevoerd. Daarnaast lees je hoe je zelf aan de slag kunt gaan met de inmiddels beroemde en beruchte ChatGPT, de AI-chatbot die in een handomdraai teksten over elk onderwerp schrijft, en of en hoe deze onze manier van leven en werken zal veranderen. Verder kom je te weten hoe je je gegevens veilig houdt voor vreemde blikken met versleuteling, met concrete tips die je direct kunt gebruiken. En iedereen die op zoek is naar een stille en snelle mini-pc moet maar eens kijken naar ons bouwvoorstel voor de optimale mini-pc.

c't 05/2023

U kunt dit magazine niet bekijken
Ons Windows-rescuesysteem helpt al jaren om Windows-installaties van buitenaf aan de tand te voelen. In c’t 4/2023 lees je hoe je een usb-stick maakt waarmee je je Windows-installatie controleert, schijven kloont, opstartproblemen verhelpt, wachtwoorden achterhaalt of opnieuw instelt en nog veel meer. Verder kom je te weten hoe je je smarthome inricht zonder cloud zodat fabrikanten je activiteiten niet meer bijhouden. Vanwege de slechte verkrijgbaarheid zijn we op zoek gegaan naar Raspberry Pi-alternatieven en nemen een tweetal onder de loep. Bovendien hebben we een reeks high-end laptops getest en ontdekt dat je al een krachtig en veelzijdig model vindt voor net iets boven 1400 euro.

c't 04/2023

U kunt dit magazine niet bekijken
De stevige concurrentie tussen Intel en AMD geeft zelfbouwers van pc’s op dit moment een ruime keuze aan goede, snelle processors en platforms zoals we die al lang niet hebben gezien. In c’t 3/2023 vind je onze tips en twee nieuwe bouwsuggesties die je op weg helpen om jouw optimale pc te bouwen. Daarnaast bespreken we AI-beeldgenerators, waarmee een korte tekstinput al genoeg is om fascinerende kunstwerken te creëren. Deze technologie roept echter ook juridische en ethische vragen op. Ook nemen we de toekomstplannen van de processorfabrikanten onder de loep: Intel wil in 2026 weer aan de top staan, AMD richt zich op mobiele processors en Apple breidt zijn M-familie uit. En we kijken mee met een pentester die legaal bij zijn klant inbreekt om de veiligheid van zijn systeem aan de tand te voelen.

c't 03/2023

U kunt dit magazine niet bekijken
Het leven wordt duurder, vooral de sterk gestegen energieprijzen drukken flink op het huishoudbudget. Het devies is dus besparen. In c’t 1-2/2023 lees je welke energiebesparingen echt lonen en welke vooral voor ergernis en ongemak zorgen. Daarnaast geven we aandacht aan hoe je Windows kunt beveiligen tegen aanvallen van cyberafpersers. En als je op zoek bent naar een nieuwe laptop, lees je in onze uitgebreide gids waar je op moet letten zodat je een model koopt dat aan jouw eisen voldoet. Bovendien hebben we de eerste modellen van de nieuwe generatie AMD 7000-processors in huis gehaald en aan de tand gevoeld, samen met een reeks AM5-moederborden.

c't 01-02/2023

U kunt dit magazine niet bekijken
Zou het niet handig zijn om met slechts één tool trackers, advertenties en malware in je hele netwerk te blokkeren? In c’t 11/2022 lees je hoe je met software zoals Pi-hole, Ad- Guard Home en eBlocker in combinatie met een Raspberry Pi zorgt dat je thuisnetwerk reclame en tracker-vrij is.

Nieuwe usb-aansluitingen tot 20 Gbit/s verkorten de wachttijden bij het kopiëren van bestanden en geven ook lichte laptops en mini-pc’s een boost met snellere randapparatuur. Wij testen apparaten en brengen overzicht in de wirwar van specificaties. Verder lees je alles over mini-drones: je mag er zonder vergunning mee vliegen en ze maken indrukwekkende foto’s en video’s. Ook nemen we de eerste grote functie-update van Windows 11 onder de loep. Versie 22H2 maakt Windows 11 visueel wat meer coherent en veiliger, maar het een of ander is op ons wensenlijstje blijven staan.

c't 12/2022

U kunt dit magazine niet bekijken
Waarom moeten kiezen tussen Linux en Windows als je van beide kunt profiteren? In c’t 11/2022 vind je advies en tips hoe je beide besturingssystemen naast elkaar op je pc installeert. Dan heb je altijd de keuze om afhankelijk van de situatie het meest geschikte systeem te gebruiken. Daarnaast lees je hoe je bestanden veilig versleuteld op de pc opslaat en ze toch vanaf beide systemen kunt openen.

Met de stijgende energieprijzen is het handig om je energieverbruik nauwkeurig in kaart te brengen. Met onze test van betaalbare energiemeters vind je het juiste apparaat om energieverspillende apparaten in je huishouden op te sporen. Veel techniekgoeroes kennen artificiële intelligentie bovenmenselijke kwaliteiten toe – en wekken daarmee de (on)nodige angsten op. Om de hoogoplopende discussies te verhelderen leggen we de techniek, de toepassingen en de gevaren uit. Ook lees je hoe je een Raspberry Pi als webcam met bewegingsdetectie kunt inzetten om alles in en rondom je huis in de gaten te houden.

c't 11/2022

U kunt dit magazine niet bekijken
De media richten zich meestal alleen op hoe criminelen het darknet gebruiken. Maar het Tornetwerk biedt in landen zonder vrijheid van meningsuiting vaak de enige ongecensureerde toegang tot internet. In c’t 10/2022 laten we zien uit hoe je voordeel kunt halen uit Tor, waar de grens van de anonimiteit ligt en hoe je Torgebruikers van over de hele wereld kunt beschermen en ondersteunen.

Is je computer te zwak voor bepaalde software? Met onze tips kun je nog steeds probleemloos werken, internetten, en foto’s en video’s bewerken op je ouwe, trouwe pc of Mac. Of mocht je op zoek zijn naar een nieuwe mini-gaming-pc, dan biedt ons bouwvoorstel in broodroosterformaat genoeg performance voor gaming in WQHD-resolutie op het hoogste detailniveau. En heeft je wifi-verbinding een update nodig, dan kun je onze test van Wi-Fi 6 usb-sticks gebruiken om je computer te upgraden met de snelste stick.

c't 10/2022

U kunt dit magazine niet bekijken
De M1-cpu van Apple, en dan vooral de krachtige Max- en Ultra-versies daarvan, geeft veel processors van AMD en Intel het nakijken. In c’t 8-9/2022 onderzoeken we wat de M1 zo krachtig maakt en kijken we of er disciplines zijn waarin de x86-cpu’s van AMD en Intel toch de bovenhand hebben.

Virtuele machines zijn een handige manier om Windows 11 uit te proberen. We hebben getest hoe goed Hyper-V, VirtualBox en VMware Workstation dat doen. Nieuwe Raspberry Pi’s zijn momenteel moeilijk verkrijgbaar en duur. Maar als er nog een ouder model in je la ligt te verstoffen, kun je daarmee makkelijk een mini-robot besturen, een dure usb-ethernetadapter vervangen of een digitale duimstok tot leven brengen.

Voor Linux-systemen zijn er talloze back-uptools verkrijgbaar. Met onze strenge selectiecriteria hebben we er vijf uitgekozen en gekeken wat ze goed doen – en waar ze steken laten vallen.

c't 8-9/2022

U kunt dit magazine niet bekijken
Met de hoeveelheid gevoelige gegevens die je aan allerlei online diensten toevertrouwt, heb je een waterdichte wachtwoordstrategie nodig. In c’t 7/2022 geven we een overzicht van tools om je accounts te beveiligen met sterke wachtwoorden en tweefactorauthenticatie.

We hebben vijf gebruikte smartphones gekocht en van binnen en buiten aan de tand gevoeld, want een tweedehands smartphone is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor je bankrekening. Verder bekijken we de verschillen tussen Windows 10 en 11, en als Windows 11 je niet bevalt, laten we zien hoe je weer terug gaat naar Windows 10.

Bij ssd’s worden de gangbare SATA-ssd’s steeds vaker vervangen door PCIe-versies. We hebben een flink aantal verschillende PCIe 3.0- en 4.0-modellen getest.

c't 7/2022

U kunt dit magazine niet bekijken
In c’t 6/2022 vind je onze grote c’t opslaggids. Daarin lees je alles over diverse opslagtechnieken en kom je te weten welk opslagmedium geschikt is voor welk doel. Je vindt er vergelijkende tests van onder andere ssd's, 2 TB externe usb-schijven, usb-sticks en (micro)SD-kaarten.

Verder kijken we naar hoe Android-smartphones voortdurend met hun fabrikanten en met Google communiceren. Je leest wat je kunt doen om je gegevens beter te beschermen hoe je de privacy van je smartphone optimaliseert. Bij Windows 10 zijn updates een constante bron van vragen en problemen, die kunnen variëren van irritant tot fataal. Met onze gids weet je wat je moet doen als een update weer eens moeilijk doet.

En je vindt in deze editie ook ons bouwvoorstel voor een zuinige en fluisterstille pc met de nieuwe generatie Intel Alder Lake-processors die vier 4K-schermen kan aansturen.

c't 6/2022

U kunt dit magazine niet bekijken
Linux-distributies
Linux-systemen bieden een vrijheid die je van Windows of macOS standaard niet kent. Als je weet waar de distributies zich in onderscheiden, is het makkelijk er een uit te kiezen die het beste aan je behoeften voldoet.

• Python voor iedereen
Ontdek de voordelen van Python en ga er zelf eenvoudig mee aan de slag.

• Slimme rookmelders
Rookmelders redden levens. We hebben zes slimme rookmelders – letterlijk – aan een vuurproef onderworpen.

• iPhone versus de rest
Acht high-end smartphones met net dat beetje extra – en niet eens zo duur.

c't 5/2022

U kunt dit magazine niet bekijken